De wedstrijd is ook net-onafhankelijk. De organisatie is in handen van organisaties die geen deel zijn van een onderwijsnet:

het KUULA Instituut voor Democratisch Burgerschap

het Nascholingsinstituut Levensbeschouwelijke Vakken en is vooral bedoeld voor leerkrachten.
De Erkende Instanties / Vereniging, de comissie en het Nascholingsinstituut is een vzw waar vertegenwoordigers van inspecties van alle Erkende instanties en Vereniging, lerarenopleiders samenwerken en gemeenschappelijke thema’s bespreken en initiatieven nemen.

de Vlaamse Scholierenkoepel(VSK) is dé organisatie van, voor en door alle scholieren in het Vlaamse middelbaar onderwijs.
VSK is er voor alle leerlingen van het secundair onderwijs uit Vlaanderen en Brussel. Van het kso, bso, tso, aso tot het buso en dbso en van alle onderwijsnetten. Voor alle 500.000 scholieren dus.

AP, of voluit Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen, is een hogeschool in de Belgische stad Antwerpen, ontstaan als een fusie tussen Artesis Hogeschool Antwerpen en Plantijn Hogeschool. De hogeschool is in academiejaar 2013-2014 gestart met 22 bacheloropleidingen, 6 kunstopleidingen en meer dan 8.500 studenten.